Vælg side

5 slags mad der er godt for vores helbred

5 slags mad der er godt for vores helbred

Lavet i samarbejde med Tev.Media

Nu til dags har vi mange muligheder for at passe på vores krop, både fysisk og psykisk. Det er velkendt at det hjælper med fysisk træning såsom vægtløft eller deltagelse i sportsaktiviteter, ligesom det er almen viden at holde sig aktiv mentalt også er en god idé. Man kan for eksempel træne hjernen til at reagere hurtigere og tænke mere effektivt på en række måder.

Men uanset hvor meget man træner kroppen og hjernen er det vigtigt at sørge for den mad man spiser både er frisk, fyldt med næring og god for helbredet. Mange mennesker forbinder sund kost med kedelig spise, men det behøver slet ikke at være tilfældet. Man kan komme langt med det rigtige krydderi og et par af ens yndlings grøntsager, så man behøver ikke blive plantespiser for at få en bedre diæt og give ens krop det bedste brændstof.

I denne artikel kigger vi nærmere på 5 madretter der er styrker vores helbred og gør os klar til fysisk træning, sport eller øvelser til hjernen såsom de populære apps hvor man træner sine mentale evner uden at man skal hælde et halvt læs salt og peber på maden for at den ikke smager kedeligt. Vi har også opdelt typerne af mad i nogle letforståelige grupper så man selv kan vælge hvilken specifik slags mad man helst vil have.

1. Kød
Vi har formentlig spist kød lige siden de første mennesker begyndte at gå oprejst på jorden, og det med god grund. Der findes nemlig en række vigtige næringsstoffer i kød som er godt for hele kroppen, og hjælper os til at bekæmpe sygdomme og holde vores hjerne optimalt kørende.

En af fordelene ved at spise kød er at man får rigeligt med proteiner fra denne type mad. Der findes også jern, zink og B12 vitaminer i kød som hjælper til at holde immunforsvaret stærkt.

Når det kommer til at valget af kød er der mange muligheder, og det behøver ikke være de dyreste stykker kød man vælger i supermarkedet. Dog kan man med fordel købe kød som er blevet forarbejdet så lidt som muligt. På denne måde bevarer man så mange af næringsstofferne som muligt.

2. Grøntsager
Siden vi var små børn har de fleste af os hørt gang på gang hvor gode og sunde grøntsager de er. Og nogle af os er endda så heldige at de elsker smagen af hvidkål eller broccoli. For alle os andre der foretrækker noget sødt til tanden eller syrligt at gumle på må vi desværre bide i det sure æble og erkende at man ikke kan undgå at spise grøntsager hvis man er seriøs om at blive et sundere menneske.
Der findes nemlig en lang række gode mineraler og vitaminer i grøntsager, mange af slagsen man ikke får fra eksempelvis kød eller æg. Og selvom man kan købe vitaminpiller der lover alverden, så får man ikke en bedre slags næring end det som findes i grøntsager dyrket i jorden. Vælg gerne økologiske grøntsager for at få det absolut bedste.

3. Æg
Hårdkogt, blødkogt, rørt eller stegt. Man kan spise æg på mange forskellige måder, og den gode nyhed er at alle typer æg er sunde i et vist omfang. Dog bør det nævnes at hvis man steger sine æg i for meget usundt fedtstof at man ikke får det meste ud af sine æg. Vi anbefaler at man vælger fedtfattig stegemargarine eller koger sine æg for at undgå for mange mættede fedtsyrer. Spis gerne røræg på toastbrød med bacon og friskpresset appelsinjuice.

4. Frugter
Ligesom med grøntsagerne har de fleste af os på et eller andet tidspunkt i livet fået fortalt at frugter er vigtige. Ifølge hjerteforeningen bør vi spise mindst 600 gram frugt om dagen for at indtage nok af de gode mineraler og andre næringsstoffer der gemmer sig i frugterne. Det er muligt at fryse mange slags frugter ned, så hvis man er specielt vild med en sæsonbetonet frugt kan man roligt samle sammen om sommeren og spise jordbær om vinteren.

5. Nødder
Sidst men ikke mindst. Nødder, bælgfrugter og frø kan være billige, velsmagende og nemme måder at få sunde typer fedt på, ligesom der også i mange nødder og frø findes gode proteinkilder. Vi anbefaler nødder som ikke er blevet stegt i solsikkeolie eller lignende for at mindske de mættede fedtsyrer. Fugle- og græskarfrø er gode måder at få en hurtig og let snack med i lommen eller madkassen, og de fylder ikke så meget at man skal kæmpe for at få plads til dem efter et måltid.

Konklusion
Alle mennesker bør opnå en sund og varieret kost. Ved at inddrage disse fem madgrupper i din hverdag kost kan du få et sundere liv og en mere effektiv tankegang så du kan præstere dit bedste uanset hvad du foretager dig.

Om forfatteren

Efterlad et Svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Login

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Del på Facebook

Spred noget kærlighed og del siden med dine venner, så de kan få gavn af artiklen.

Shares