Vælg side

Hvorfor tisser mit barn i sengen? Gode råd til sengevædere

Hvorfor tisser mit barn i sengen? Gode råd til sengevædere

Hvad er enuresis?

Enuresis er tabet af blærekontrol, der fører til frigivelse af urin. Der er flere slags enuresis. Natlig enuresis kaldes også sengevædning, fordi det sker i løbet af natten, mens et barn sover. Sengevædning er ret almindeligt; mange millioner af børn tisser i sengen. Det kan forekomme oftere hos drenge end hos piger.

Hvad forårsager sengvædning?

Sengevædning er ikke forårsaget af at drikke for meget væske før sengetid. Det er ikke et psykologisk problem. Det er ikke fordi barnet er for doven til, at komme ud af sengen og gå på toilettet.

Nogle af årsagerne til sengevædning omfatter følgende:

 • Genetiske faktorer (det har tendens til at være arveligt)
 • Vanskeligheder ved at vågne op fra søvn
 • Langsommere end normal udvikling af centralnervesystemet – dette reducerer barnets evne til at stoppe blæren fra at tømmes om natten
 • Hormonale faktorer (ikke nok antidiuretisk hormon – dette hormon reducerer mængden af ​​urin fremstillet af nyrerne)
 • Urinvejsinfektioner
 • Unormaliteter i urinrørets ventiler
 • Unormaliteter i rygmarven

Hvordan kan min læge hjælpe?

For det første vil din læge stille spørgsmål om dit barns daglige og natlige toiletvaner. Derefter vil din læge lave en fysisk undersøgelse og sandsynligvis en urintest. Selvom de fleste børn, der er sengevæddere, er sunde, vil din læge også kontrollere for problemer i urinvejen og blæren.

Lægen kan også spørge om, hvordan tingene går derhjemme og i skolen. Selv om du måske er bekymret for dit barns sengevædning, har undersøgelser vist, at børn, der tisser sengen, ikke er mere tilbøjelige til at være følelsesmæssigt oprørte end andre børn. Din læge vil spørge om dit familieliv, fordi en vellykket behandling kan afhænge af vigtige ændringer, der foretages hjemme.

Hvordan bliver mit barns sengevædning behandlet?

De fleste børn vokser fra sengevædning uden behandling. Det er dog op til dig og din læge at afgøre, om dit barn har brug for behandling. Der er to former for behandling til sengevædning: adfærdsterapi og medicin. Uanset hvilken behandling der vælges, er den mest vellykket, når forældrene, barnet og lægen arbejder sammen for at være støttende for barnet. En dagbog, der holder styr på våde og tørre aftener, er nyttig under behandlingen. Det hjælper dig og din læge med, at se dit barns fremskridt. Det vil også minde dit barn om, hvor godt han eller hun gør det under behandlingen.

Hvad er adfærdsterapi og hvordan kan det hjælpe mod sengevædning?

Adfærdsterapi er en behandling, der ikke bruger medicin. Det bliver ofte forsøgt, før et barn får medicin. Nogle former for adfærdsterapi er motiverende terapi, adfærdskonditionering, blære-træningsøvelser og diætændringer (begrænsende koffein, mejeriprodukter og citrusfrugter eller saft). Fordi sengevædning er et meget følelsesmæssigt stressende problem for ældre børn, kan din læge også foreslå rådgivning.

Motiverende terapi forsøger at fjerne den skyld, dit barn føler om at tisse i sengen. Det forsøger at give følelsesmæssig støtte til dit barn (og til dig). Denne behandling kan virke bedre, hvis din familie bruger positiv forstærkning (såsom verbal ros) og belønningssystemer til, at hjælpe dit barn med at holde øje med hans eller hendes fremskridt.

Adfærdskonditionering anvender en alarm. Alarmen ringer eller brummer, når dit barn først begynder at dryppe i sengen. Alarmen vækker dit barn. Dette giver ham eller hende til vane, at vågne om natten for at gå på toilettet.

Der er to slags alarmer: den slags der giver lyd, og den anden slags vibrerer. Du bør holde styr på (i en dagbog), hvornår alarmsystemet bruges. Du bør også sørge for, at fugtighedsføleren er på det rigtige sted. Skriv dit barns svar på alarmen ned, og hold styr på hans eller hendes fremskridt.

Blære-træningsøvelser hjælper dit barn med at holde sig længere mellem ture på toilettet. Selvom du måske føler, at dit barn har en “lille blære”, er det normalt ikke en årsag til sengevædning. Men forsøger at holde urinen længere i løbet af dagen kan det hjælpe dit barn med, at øge mængden af ​​urin, som hans eller hendes blære kan holde på om natten.

For at beskytte sengen og madrassen mod urin, så bruger mange et vådliggerlagen. Et vådliggerlagen er også ofte brugt af spædbørn, når de tisser “gennem” bleen og ud på lagnet.

Skæld aldrig dit barn ud og giv heller ikke belønninger

At skamme dit barn for at tisse i sengen er forkert på flere plan. Og det kan give negative konsekvenser langt ud i fremtiden. Barnet kan ikke selv gøre for, at være sengevæder. Du skal heller ikke give belønninger, hvis barnet ikke tisser i sengen. Det er ikke den rette vej at gå. Men hav derimod et åbent sind. Snak med barnet om, hvad der kan være årsag til det og hvordan I sammen kan løse det.

Hvilke former for medicin bruges til at behandle sengevædning?

Din læge kan give dit barn medicin, hvis adfærdsterapi ikke har fungeret. Men medicin er ikke en kur mod sengevædning. Lægemidlet virker på to måder. En slags medicin hjælper blæren med, at holde på mere urin, og den anden slags hjælper nyrerne med at lave mindre urin.

Hvordan kan jeg få mit barn til ikke, at have det dårligt over at tisse i sengen?
Sengevædning kan føre til adfærdsproblemer på grund af skyld og skam, som et barn føler. Dit barn bør ikke gøres skyldig i noget, som han eller hun ikke kan kontrollere. Det er vigtigt for dit barn, at vide, at sengevædning ikke er hans eller hendes “fejl”. Det kan hjælpe dit barn til, at vide, at ingen kender den nøjagtige årsag til at tisse i sengen, men at den har tendens til, at være arveligt i familien. Når dit barn har nogle tørre nætter, begynder han eller hun at føle sig bedre tilpas.

Har du nogle oplevelser du gerne vil dele med os, så læg endelig en kommentar nedenfor. Måske dine oplevelser kan hjælpe andre i lignende situationer. Og der er mange i denne situation. Flere end du tror.

Underhyler.dk sælger undertøj fra Sloggi til både kvinder og mænd. De har altid gode tilbud og nedsatte priser. Også på Sloggi super-kollektion ZERO Feel til kvinder.

Om forfatteren

Martin L. Christensen

Martin L. Christensen driver til dagligt bloggen Gode-Tips.dk og webshoppen Sitontop.dk, som sælger high end oppustelige kajakker og oppustelige paddle boards.

4 Kommentarer

 1. Lone Nielsen

  Har I forsøgt ned hypnose?
  Jeg har behandlet mange børn og med stor succes.
  Hvis du vil vide mere, så ring endelig 28719862 eller find mig på LN-hypnose.dk

  Svar
 2. Lone Nielsen

  Har I forsøgt ned hypnose?
  Jeg har behandlet mange børn og med stor succes.
  Hvis du vil vide mere, så ring endelig 28719862 eller find mig på LN-hypnose.dk

  Svar
  • Martin L. Christensen

   Interessant. Jeg har ikke selv eller hørt om erfaringer med hypnose. Er det hypnoterapi eller hvordan behandler du?

   Svar

Efterlad et Svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Login

Seneste i forum

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Del på Facebook

Spred noget kærlighed og del siden med dine venner, så de kan få gavn af artiklen.

Shares