Vælg side

Giver dine børn dig gråt hår? 8 tips til pleje af de sølvgrå lokker

Giver dine børn dig gråt hår? 8 tips til pleje af de sølvgrå lokker

Sponsoreret indhold

Gråt hår er et tegn på aldring, og et smukt ét af slagsen, men når de første grå hår viser sig og efterhånden spreder sig som ukrudt i hovedbunden, kan det sagtens tære lidt på selvtilliden eller sætte gang i eksistenskriserne hos både mænd og kvinder.

Det er som om de grå hår har en tendens til at tage over, når man bliver forældre, men er der overhovedet noget om det, med at børn kan give deres forældre gråt hår, eller er det bare en myte? Og hvordan plejer man bedst de grå lokker, når de nu allerede har valgt at komme frem – specielt i overgangsfasen hvor de titter uregerligt og sporadisk frem i håret?

Hvad er gråt hår – og er dine børn skyld i de grå lokker?

Der florerer en del myter om gråt hår og hvorfor man får det, men for at kunne svare på dem, er det vigtigt med en forståelse for hvad gråt hår egentlig er og hvorfor det pludselig kommer frem i den ellers så ungdommelige hårpragt.

Gråt hår​ er ligesom et almindeligt hår, det mangler bare den pigment, der ellers gav dig din naturlige hårfarve. Det er lettest at se hos folk med mørkt hår, når lokkerne pludselig begynder at miste pigment og blive grå eller hvide. Grunden til at håret bliver gråt er i bund og grund, at de celler, der producerer pigmentet melanin, bliver gamle, trætte og slidte og dermed, efterhånden som du bliver ældre, helt stopper med at producere melanin. Uden melanin vil håret miste sin farve og blive gråt, hvidt eller sølvfarvet med tiden.

Du har sikkert som barn hørt dine egne forældre sige noget om, at du har været skyld i, at de har fået så mange grå hår. Selvom det lyder lidt som en skrøne, at et barn kan være skyld i grå hår hos sine forældre, så er der faktisk noget om det. Tro det eller ej, bekymringer og stress kan faktisk resultere i, at ens hår bliver gråt før tid!

Det menes at være genetisk bestemt, hvornår du vil begynde at få grå hår, men mange faktorer kan have indflydelse på dit hår og hårets farve. Stress hormonet, adrenalin, kan gøre skade på den del af dit DNA, der er ansvarlig for produktionen af melanin, og når man bekymrer sig meget over sine børn eller ting i sin hverdag, eller bliver stresset af sit arbejde og bøvlede, larmende børn, så dannes der mere adrenalin i kroppen. Er du stresset og bekymret over dine børn i længere perioder, kan de altså gøre dig gråhåret før tid. På samme måde kan mangel på Vitamin B12 også resultere i, at håret bliver gråt før tid, så sørg for at få din daglige dosis af vitaminer gennem en sund kost og evt. et kosttilskud til håret.

8 gode tips til pleje af gråt hår

Der er en del snak om at gråt hår er stivere og grovere end almindeligt hår med pigment og derfor kræver det ekstra god pleje. Det er ikke helt korrekt og faktisk lidt en skrøne, i hvert

fald dét med at håret er mere stift og groft. Grå hårstrå er hverken grovere eller stivere end almindelige, pigmenterede hårstrå, i stedet er de oftest finere. Men i takt med at vi bliver ældre, begynder vores hovedbund også at producere mindre naturlig olie, også kaldet sebum eller hudfedt. Denne sebum er med til at pleje og hydrere håret med næring og fugt, men når hovedbunden nedsætter produktionen af denne vigtige olie, så vil håret også hurtigere kunne blive tørt og føles mere groft og stift. Derfor skal gråt hår have ekstra fugtgivende pleje i hverdagen.

Hvis dine børn allerede har givet dig gråt hår, eller er godt på vej til at gøre dig til en vaskeægte silverfox, så får du her 8 gode tips til, hvordan du enten undgår at blive gråhåret før tid, eller plejer de allerede grå lokker bedst muligt, så de kan blive lige så bløde som før, de mistede farven af bare stress og bekymring over børnene:

1. Spis en sund kost – og husk dine vitaminer til håret

En sund kost og livsstil er essentiel for at kroppen kan fungere optimalt, og derfor er en varieret, sund kost bestående af godt med proteiner, vitaminer og mineraler også vigtig, hvis du gerne vil undgå at blive gråhåret før tid. Sørg specielt for at få vitaminer som B12 og D3, og mineraler som kobber og jern gennem kosten hver dag, da mangel på disse næringsstoffer kan føre til pigment-mangel i håret.

Det kan være en idé at overveje et kosttilskud til håret, der indeholder mange af de næringsstoffer, der skal til for at sikre optimal vedligeholdelse af håret. Danske ​HairLust​ har, udover almindelige hårplejeprodukter til ydre hårpleje, også nogle effektive kosttilskud til håret, med indhold af bl.a. biotin, zink, og både B12- og D-vitamin, som kan hjælpe med netop dette.

2. Drop rygningen

Vi ved vist efterhånden, at rygning er skadeligt for vores krop, men det kan faktisk også ælde dit hår og gøre dig gråhåret før tid. Så det er altid en god idé at droppe smøgerne.

3. Undgå stress – og meditér eller træn med børnene

Både følelsesmæssig og fysisk stress kan resultere i for tidlig aldring af dit hår og hårsækkene, der producerer håret. Det kan både gøre håret gråt før tid, men også resultere i hårtab eller tørt og trist hår. Derfor kan det være en rigtig god idé at inkorporere mere søvn, ro, træning og evt. meditation eller yoga i din hverdag, hvis børnene er ved at drive dig til vanvid eller arbejdet har taget overhånd.

Et godt tip er at hive dine børn med, når du mediterer og dyrker yoga eller tage dem med til træningen eller på løbeturen. Selvom du sikkert tror, at børn må have for meget krudt i bagen til at kunne sidde stille under en meditation eller udføre yogaøvelser, vil den ro du selv føler, når du laver disse aktiviteter også brede sig til børnene. Og så er det altid en god idé at prioritere denne form for kvalitetstid med børnene.

4. Husk at give håret fugt med de rette produkter til gråt hår

De grå lokker har som sagt en tendens til at blive tørre, så det er vigtigt, at du giver dem nok fugt og pleje i hverdagen. Brug derfor en god, fugtgivende hårkur mindst en gang om ugen,

og en beskyttende og fugtgivende hårolie dagligt efter behov. Gå gerne efter ingredienser som kokosolie, der virker utroligt fugtgivende, arganolie og granatæbleolie, der virker både antioxidant og beskyttende, og jojobaolie, der både har gode UV-beskyttende, blødgørende og fugtbevarende egenskaber.

HairLust har nogle lækre silikonefri hårkure og en skøn varme- og UV-beskyttende hårolie, der er yderst velegnede til pleje af gråt hår.

5. Farv håret i overgangsfasen eller overvej highlights

Selvom silverfox-looket og gråfarvede lokker er super trendy i øjeblikket, kan mange føle trang til at dække de små grå med lidt farve, specielt i overgangsfasen, hvor der bare er små grå totter her og dér. Sørg altid for at få frisøren til at stå for farvningen, så du sikrer, at det gøres ordentligt. Din frisør vil også kunne hjælpe dig med gradvist at få håret mere over i den grå tone, hvis du gerne vil omfavne den grå hårpragt. Highlights kan også være en idé, specielt hvis du i forvejen har lyst eller blond hår.

6. Undgå varmeredskaber og direkte sol

Udsætter du håret fra hård varme eller for meget direkte sollys, vil de fine, grå lokker kunne tage skade, blive tørre og i værste tilfælde knække. Derudover kan høj varme og stærke UV-stråler også få farven falme, og håret kan få en ærgerlig gullig tone. Sørg derfor altid for at beskytte håret godt mod varme og sol, brug en solhat eller varme- og solbeskyttelse til håret, som f.eks. en god hårolie med arganolie i. Undgå så vidt muligt altid at bruge varme stylingredskaber som glattejern, hårtørrer og lignende, og hvis ikke du kan undgå det, så brug altid en varmebeskyttende spray eller olie til håret inden.

7. Har det grå hår fået et gulligt skær? Brug silver shampoo og balsam

Gråt, lyst eller blond hår har en tendens til at få et gulligt skær med tiden, og det kan du undgå ved at bruge en silver shampoo og balsam en gang imellem. Disse smarte produkter har nemlig nogle violette pigmenter i, som nedtoner den gullige farve og giver håret et mere køligt skær. Violet eller lilla er nemlig komplementærfarven til gul. Så frisk dine smukke grå lokker op en gang imellem med en god silver shampoo og balsam som f.eks. sættet fra HairLust, der er certificeret vegansk og fuld af lækre økologiske ingredienser.

8. Brug de rette farver – i makeup og tøj

Når håret ændrer farve fra f.eks. brunt, blond eller rødt til sølvgråt, vil du højst sandsynligt opdage at de samme farver som før klædte dig, pludselig ser helt forkerte ud. Hårets farve har nemlig stor indflydelse på hvilke farver, der vil passe til dig, og det gælder både for makeup farver og farverne på det tøj, du klæder dig i.

Vælg derfor gerne makeup, der giver dig lidt ekstra glød og varme, da gråt hår kan nedtone din hudfarve. Mørke toner og farver er super gode til gråt hår, så vælg gerne mørke, varme farver i læbestiften, og det samme gælder for tøjet. Her kan du trygt gå efter mørke toner af lilla, grøn og blå, eller pift forårs- og sommergarderoben op med fine pasteller.

Et sidste råd, når de første grå hår viser sig

En sidste lille ting, hvis du så småt er begyndt at få gråt hår: Tro ikke på myten om at der altid kommer to nye grå hår ud, hvis man plukker ét. Det er en skrøne! Men det er stadig ikke en særligt god idé at plukke de grå hår, da det kan resultere i udtynding eller sår i hovedbunden, og hiver man hårene ud på denne måde, kan hårsækken få sværere ved at danne nye hår i fremtiden. Så det er altså bedst bare at lade moder natur bestemme over de grå hår – eller måske din frisør.

Om forfatteren

Efterlad et Svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Login

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Del på Facebook

Spred noget kærlighed og del siden med dine venner, så de kan få gavn af artiklen.

Shares