Select Page

Advertisement

Facts om tøj der får din samvittighed til at krumme tæer

Facts om tøj der får din samvittighed til at krumme tæer
Advertisement

Vidste du, at…

  • Det kræver 1.400 liter vand at producere én bomulds t-shirt
  • Vi bruger i gennemsnit hvert stykke tøj 7 gange inden vi smider det ud
  • Lønnen til syerskerne er på nogle fabrikker 1-3 dollars pr dag
  • Tekstilindustrien er den mest forurenende i verden, kun overgået af olieindustrien.
  • Bomuldsdyrkningen optager 2,4 procent af klodens landbrugsjord, men står for 16 procent af verdens forbrug af insektgifte og 10 procent af pesticidforbruget.
  • Produktionen af tøj udleder 10 % af verdens samlede udledning af CO2

Hvor er dit tøj produceret?

Det er ikke et spørgsmål, vi stiller os selv særlig tit – hvis overhovedet nogensinde. Men måske spørgsmålet var værd at stille. Det er der i hvert fald flere og flere, der synes i takt med, at vi kræver mere indsigt og gennemsigtighed i modebranchen.

Modebilledet skifter løbende, det er der ikke noget nyt i for modebilledet har til alle tider været i udvikling og forandring. Faktisk er det utroligt spændende at se, hvordan vi hver især udtrykker os gennem vores tøj og påklædning. Vores valg af tøj danner et grundlag for en individuel måde at fortælle, hvad vi står for, og hvem vi er. Men som så mange andre industrier har modeverdenen også en skyggefyldt bagside.

Fast fashion

Hen over tid har modeindustrien ændret de naturlige sæsoner, der følger årstiderne. Sæsonerne er blev udvidet fra forår/sommer og efterår/vinter til fx highsummer-kollektioner og Christmas-kollektioner. I dag lancerer de store modekoncerner nye kollektioner hver uge. Fænomenet, kaldes for ”fast fashion”. Et fænomen som vi i fællesskab skal sætte fornyet fokus på. Og ændre.

Undersøgelser viser at danskerne hvert år i gennemsnit smider 16 kg tøj ud. Det er 16 kg tøj, der i de fleste tilfælde ikke har været brugt mange gange, og som oftest ikke fejler noget. Det kan også være tøj, det fx er gået ud af facon, har mistet farven eller måske er gået op i syningen. Ofte er det tøj, der er fremstillet i en så dårlig kvalitet, at brugstiden har været begrænset. Vores smid-væk-mentalitet og vores syn på det tøj vi bærer er ressourcekrævende og langt fra bæredygtig.

Vi skal blive mere bevidste om, at vores tøjforbrug er forurenende og ødelæggende.

I GROBUND har vi heldigvis erfaret, at det er flere og flere, der forstår værdisættet i devisen om, at vi skal sammen skal gå ”fra mere til bedre”. At vi går fra at forbruge mere og i stedet bevæger os mod det, der er bedre. Det er afsættet for bæredygtighed i fremtiden. I GROBUND skaber vi bedre.

Vi kan spørge os selv, om vores overforbrug af tøj måske i virkeligheden bunder i gamle vaner og ubevidst (over)forbrug.

Vores designs er klassiske og de er ikke præget af hurtigt forbrug og skiftende modebølger. Vi ved, at verden ikke har ikke brug for mere tilfældigt produceret tøj, men at både du og vi har brug for det, der er bedre. Vores styles er designet til at kunne bruges over længere tid og i mange sæsoner. Vi vælger gode, økologiske kvaliteter, der er fremstillet og skabt til at holde. Og samtidig designer vi tøj med priser, den almindelige forbruger har mulighed for at kunne betale. Priserne rummer også plads til fair og ordentligt løn til fabriksarbejderne og syerskerne.

Tøj certificeret med GOTS

I GROBUND har vi bygget hele vores tøj- og designvirksomhed på bæredygtige og ansvarlige præmisser. Og vi ved, at vi udelukkende har vores berettigelse på et fyldt marked med netop denne begrundelse. Der findes i forvejen så rigeligt af konventionelle mærker, der fortsat sprøjter uansvarlige mængder tøj afsted. Og dem behøver verdenen ikke flere af.

grobund-logo-gots-certificeret-toj grobund gots dametoj

Hvad er bæredygtighed?

Vi oplever at bæredygtighed er et virkelig bredt begreb. Der er rigtig mange tøjbrands, der gerne vil fremstå eller kalde sig bæredygtige. Og risikoen for greenwash er tydeligvis tilstede.

I GROBUND er bæredygtighed ikke ”bare” økologisk bomuld. Vi har arbejdet målrettet på at få hele vores virksomhed GOTS-certificeret. GOTS står for Global Organic Textile Standard. Certificeringen sikrer, at vores produkter lever op til strenge etiske krav, og at de naturligvis er økologiske. Derfor sikrer GOTS-certificeringen også, at tøj fra GROBUND er produceret under ordentlige og ansvarlige arbejdsforhold.

Hvorfor er økologisk bomuld ikke godt nok?

I vores arbejde med GROBUND, har vi set rigtig mange forskellige typer af metervarer og lækre kvaliteter i økologisk bomuld. Så hvorfor er økologisk bomuld i sig selv ikke en blåstempling på et bæredygtigt mærke?

Økologisk bomuld kan i sidste ende være langt fra økologisk eller bæredygtig. Tvivlen opstår når ikke vi kender bearbejdningen og behandlingen af bomulden efter den er plukket. Hvis bomulden er blevet farvet, eller på andre måder er behandlet med ukendt eller farlig kemi, så er den i virkeligheden at sidestille med den konventionelle bomuld, som vi kender i den konventionelle mode.

Vælger vi at ”trække” den økologisk bomuld igennem fast fashion–møllen, så kan det økologiske aspekt være lige meget. Vi ved, at der i fast fashion overproduceres ubeskriveligt store mængder at tøj. Og det at dyrke ovedrevne mængder af økologisk bomuld er rovdrift på både kloden og vores sparsomme vandressourcerne. Det er ikke bæredygtigt. Og slet ikke når oveskydende tøj blot bliver brændt og bomulden går op i flammer.

grobund bæredygtigt tøj grobund bæredygtigt tøj

Værdighed i tekstilbranchen

I GROBUND er det natuligt at vægte det sociale og ansvarlige aspekt lige så højt som det økologiske. Der findes så mange ansatte i tekstilindustrien, der arbejder og lever under så kummerlige forhold, at det svært at forestille sig. Mange af arbejderne er underbetalte. Og rigtig mange lever nærmest som slaver eller under forhold, der minder om slavernes. Rettigheder har arbejderne ingen af. Og hvis vi bliver ved med blindt at støtte industrien ved at købe det alt for billige tøj – ja, så fastholder vi denne meget uetiske situation.

Vælger du at købe tøj, der er certificeret med GOTS, så er du sikret at hele produktionskædens mange led er forsvarlige. GOTS-certificeringen sikrer foruden økologi, at arbejderne får ordentlig løn, men også at de kan organisere sig. Det er et vilkår som langt fra alle i tekstilindustrien har.

Har du brug for en ny BH? En BH som kan få din barm til, at se mere fyldig ud, eller bare støtte din barm mere end normalt? Så kig på misslux.dk.

Advertisement

About The Author

Martin L. Christensen

Martin L. Christensen driver til dagligt bloggen Gode-Tips.dk og webshoppen Sitontop.dk, som sælger high end oppustelige kajakker og oppustelige paddle boards.

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Giv noget kærlighed, giv et like ❤️

Login

Seneste i forum

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Del på Facebook

Spred noget kærlighed og del siden med dine venner, så de kan få gavn af artiklen.

Shares