Vælg side

Hvordan beregnes renten på et lån?

Hvordan beregnes renten på et lån?

Sponsoreret indhold

Det kan være svært at finde ud af, hvordan man regner renten ud på et lån. Derfor har vi lavet en lille guide til dig her.

Hvad er en rente?

Hvis du står og mangler penge, kan du vælge at låne dem. Du optager så et lån og får en stak penge i hånden. Pengene, som du låner, skal selvfølgelig betales tilbage igen. Men når du ser på beløbet, du skal betale tilbage, vil du opdage, at det er større end det beløb, du har lånt. Grunden til dette er, at når du låner penge, er der i den anden ende nogle, der vælger at låne disse penge til dig. Dem, der låner pengene ud til dig, vil have en betaling for denne ydelse. Det beløb, du skal betale ekstra tilbage, kaldes for rente. Man kan sige, at renten på lånet er den pris, som det koster for dig at få lov til at låne pengene.

Hvorfor er der forskel på renter?

En rente udgør oftest en procentsats af det samlede lån. Det er en sats, der er fastsat af dem, der låner pengene ud til dig. Derfor giver det sig selv, at der kan være stor forskel på, hvad du skal betale i rente alt efter, hvor du vælger at låne pengene. Det er derfor altid en rigtig god idé, at du læser lånebetingelserne godt igennem, inden du skriver under på et lån. Der kan nemlig være rigtig stor forskel på, hvad to lån koster i renter og gebyrer.

Den nominelle rente

En renter er ikke bare en rente. Det kan godt lyde mærkeligt, men forklaringen kommer her. Når du optager et lån, står der en rentesats i lånedokumenterne. Det er den rente, som låneudbyderen har bestemt, at de vil have i rente, for at låne pengene ud til dig. Den rente, der her er tale om, er den nominelle rente. Den nominelle rente kan også kaldes for grundrenten på lånet. Denne rente giver dog ikke et retvisende billede af, hvad det koster at låne pengene, ifølge Expressbank.dk. For den nominelle rente tager nemlig ikke højde for, om der er gebyrer eller andre udgifter, som der skal medregnes, når hele regnestykket skal gøres op. Derfor skal du ikke stirre dig alt for blind på, hvad den nominelle rente lyder på.

Den nominelle rente kan dog godt være en god indikator for, om det er et dyrt eller billigt lån, der er tale om. Du skal bare huske på, at det ikke udelukkende er denne rentesats, dit lån kommer til at koste dig.

Den effektive rente

Udover den nominelle rente har alle lån også en effektiv rente. Det er den effektive rente, der fortæller noget om, hvor meget du skal betale for at låne pengene. Derfor giver det også sig selv, at det er den effektive rente på lånet, som du bør være meget opmærksom på. Den effektive rente består både af den nominelle rente og eventuelle opstartsgebyrer og her er også medregnet, hvis der er terminsgebyrer, der forfalder i lånets løbetid. Den effektive rente fortæller derfor kort sagt, hvad lånet kommer til at koste dig. Her er der nemlig medtaget de omkostninger, som du skal være opmærksom på.

Hvis du ønsker at få et hurtigt overblik over, hvor meget mere du skal betale for et lån i gebyrer og andre omkostninger, kan du lave et lille hurtigt regnestykke. Du tager den effektive rente og trækker den nominelle rente fra.

Nu kan du kende forskel på nominelle og effektive renter. Så nu er du klædt rigtig godt på til at sammenligne lån, det kan du eksempelvis gøre brug af på websteder som Billige Forbrukslån.

Renter på forbrugslån

Oftest er renten på et forbrugslån forholdsvis høje. Grunden til dette er, at der er tale om et lån til forbrug. Der vil derfor ikke være tale om et lån, hvor der stilles sikkerhed i den genstand, der købes for pengene. Det skal ses som en direkte modsætning til eksempelvis et boliglån eller et billån, hvor der købes en dyr genstand, der kan stilles som sikkerhed for lånet.

Der kan være rigtig stor forskel på, hvad du ender med at skulle betale i rente på et forbrugslån. Det har blandt andet stor betydning, hvor du vælger at optage lånet. Du kan for eksempel vælge at tage et forbrugslån på nogle af de websteder, der tilbyder hurtige forbrugslån. Du kan også vælge at tage et forbrugslån i din bank. Renten på lånet vil være fastsat individuelt ud fra en række kriterier, som eksempelvis kan være lånets størrelse og løbetid, din samlede økonomi, din indtægt og din alder.

Låneeksempel: Eff. rente 9,64%, kr 100.000, o/5 år, Kostnad kr 25.246 Totalt kr 125.246-.

Hvad spiller ind på renten?

Rente på et lån fastsættes kort sagt ud fra den risiko, der er forbundet med lånet. Dem der låner pengene ud vil have en godtgørelse for at låne pengene til dig. En godtgørelse der tager højde for inflationen i lånets løbetid samt en godtgørelse for den risiko, de løber ved at låne pengene ud til dig. Derfor spiller lånebeløb og løbetid selvsagt en stor rolle, når renten skal fastsættes.

Efterlad et Svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Login

Seneste i forum

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Del på Facebook

Spred noget kærlighed og del siden med dine venner, så de kan få gavn af artiklen.

Shares