Vælg side

Fra Stockholm til Oslo i tog og alt det vidunderlige indimellem

Fra Stockholm til Oslo i tog og alt det vidunderlige indimellem

Hvis du trænger til at se noget andet, men pengepungen ikke helt rækker til en ferie sydpå, er der masser af oplevelser i vores nordiske broderlande. Det kunne eksempelvis være en togtur gennem det ”ukendte” Sverige mellem hovedstaden, Stockholm, og Norges hovedstad, Oslo, hvor du kan nyde synet af smukke søer, åbne vidder, traditionelle træhuse og uendelige skove i den fascinerende skandinaviske vildmark. 

Der kører direkte tog mellem de to hovedstæder, men der er rigeligt med muligheder for at hoppe af og gå på opdagelse i betagende natur og inspirerende byer undervejs. Små afbræk i den lange togtur giver herlig adspredelse og fortryllende oplevelser i det vidunderlige landskab, hvad enten du er til rustikke landsbyer, kanoture på kolde bjergsøer eller noget helt tredje. 

Stockholm

Rejsen begynder i den seværdige kystby Stockholm, der ligger spredt ud over fjorten øer, og øjeblikket imponerer enhver besøgende med sine charmerende middelaldergader, blomstrende parkanlæg og livlige havnefront.

Under det tiltalende førstehåndsindtryk gemmer sig ovenikøbet en mere kantet og kreativ side med et tvist af moderne øko-arkitektur og et mangfoldigt natteliv, hvor du finder alt fra dekadente flydende barer til pulserende betonklubber. Har du lyst til at sætte noget på spil eller øve den grundlæggende strategi i blackjack, er Stockholm også kendt som et mekka for gamblere med adskillige pokerturneringer og et internationalt casino. Uanset hvad du går efter, finder du det i Stockholm. 

Toget afgår fra Stockholms hovedbanegård, og kun en time væk ligger den næste destination Västerås.

Västerås

Ved bredden af den maleriske sø Mälaren ligger Västerås og en perlerække af oplevelser. Med en fortid, der kan spores tilbage til middelalderen, bugner byen af historie. Nyd f.eks. den imponerende arkitektur og de ekstravagante kunstværker i byens katedral, eller besøg Anundshög, Sveriges største gravhøj, der kan dateres helt tilbage til jernalderen. Generelt er byen et overflødighedshorn af museer, der afspejler forskellige historiske og kulturelle perioder i Västmanlands län, inklusive sølvminen Sala Silvergruva, hvor du kan overnatte 155 meter under overfladen.

Rejser du med børn, er du nødt til at lægge vejen forbi det unikke Kokpunkten Actionbad og dets 8-etagers vandrutsjebaner, svømmebassiner og saunaer, der er indrettet i et tidligere dampkraftværk. Du kan også hoppe ombord på en færge og sejle ud til et nærmest uendeligt antal småøer, hvor du kan vandre, cykle og måske endda overnatte ved en smuk sandstrand i en uspoleret vig. 

Örebro

En times tid efter afgang fra Västerås ankommer toget til næste stop Örebro eller Sveriges hjerte, som de ynder at kalde sig. Den smukke by er fuld af kultur, historiske steder og familievenlige aktiviteter. Besøg f.eks. det imponerende Örebro slott, der har fungeret som kongeborg. Gå en tur langs bredden af Svartån, der leder dig igennem den vidunderlige bypark, og kig forbi frilandsmuseet Wadköping, der er den svenske version af Den gamle by i Aarhus. Du kan også slå et smut omkring Örebros gamle oliehavn, der nu er forvandlet til et unikt naturreservat med fugle, bævere og oddere. 

Har du tid til en større udflugt, finder du Tivedens nationalpark kun 84 km sydvest for Örebro. Selvom det bringer dig et godt stykke uden for ruten, er det helt sikkert afstikkeren værd, hvis du er til fascinerende natur formet af gletsjere, fyldt med ældgamle skove, enorme klippeformationer og den ene sø efter den anden. Det er ganske enkelt et fantastisk sted til vandring, cykling, kanoture, fiskeri og sågar langrend, hvis vejret er til det. 

Karlstad

Fra Örebro tager du toget videre til Karlstad ved bredden af Europas største ferskvandssø, Vänern. Karlstad er en unik kulturby med stærke bånd til en række af Sveriges største kulturelle personligheder som maleren Lars Lerin og digteren Gustaf Fröding og et bredt udvalg af museer, der illustrerer deres historie. 

Lån en cykel (det er gratis), og følg Klarälven gennem bymidten, eller kør en tur på en af de mange vandre- og cykelruter i den vidunderlige natur rundt om byen. Vänern er bestemt heller ikke at foragte, når det gælder fortryllende naturoplevelser. Om sommeren har du endda mulighed for lade dig transportere med vandbus, når du ø-hopper i skærgården og forkæler dig selv med badeture, fiskeri og andre aktiviteter ved vandet.

Arvika

Selvom både Västerås, Örebro og Karlstad har deres helt egen charme, er næste punkt på ruten det ultimative stop for naturelskere. Hvis du er til friluftsliv, skylder du dig selv at besøge det nærmest magiske Arvika mindst én gang i dit liv. Måske bør du endda afsætte lidt ekstra tid til opholdet, så du ud over de betagende oplevelser i naturen også får plads til at opleve en række af de historiske og arkitektoniske perler i selve byen. 

Ellers er det her, du kan tage på guidet elgsafari i skovene omkring Arvika og nyde det fortryllende landskab, mens du holder skarpt udkig efter skovens mægtige konge. Hvis du har heldet med dig, kan du måske endda få et glimt af den sjældne hvide elg. Du kan også gå alene på opdagelse i et af naturreservaterne. Det kan f.eks. være Glaskogen Naturreservat, hvor du kan lade skovens dybe stille ro sænke sig over dig på en vandretur eller i en kano på en blank skovsø. Har du mod på at overnatte i det fri, er der masser af shelters, men der er selvfølgelig også mulighed for en lidt mere luksuriøs oplevelse, hvis du bare vil filosofere lidt over dagens store naturoplevelser i et afslappende træopvarmet spabad!

Oslo

Sidste stop på turen er Oslo. Norges hovedstad er en moderne og afvekslende by, der kan udforskes både til fods og på cykel. Er du til kulturelle oplevelser, må du ikke snyde dig selv for Oslos operahus, der som en stor hvid platform rejser sig fra fjorden, eller Frammuseet og dets forrygende udstilling om norsk polarudforskning med polarskibet Fram fra 1892 som hovedattraktion. Oslos berømte skulpturpark Vigeland Park og dens 212 statuer af bronze og granit er heller ikke til at komme udenom. 

Som sin svenske modpol har Oslo et livligt natteliv med en eklektisk musikscene, barer af is og partybåde. Byen er også kendt for sine glimrende shoppingmuligheder med internationalt snit og moderne norsk design. Får du brug for et afbræk fra de pulserende storbyoplevelser, ligger Oslo lige ud til Oslofjorden og dens overflod af nordiske naturperler som søer, floder, skove og idylliske småøer.

(Artiklen er sponsoreret)

Om forfatteren

Efterlad et Svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Login

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Del på Facebook

Spred noget kærlighed og del siden med dine venner, så de kan få gavn af artiklen.

Shares